FAQs & Facts about NLP

 Πολλά από τα email που παίρνουμε περιλαμβάνουν ερωτήσεις που αφορούν στο εύρος των εφαρμογών του NLP.

 Στα διάφορα sites συχνά συναντά κανείς το πεδίο FAQs (Frequently Asked Questions ) και θα βαδίσω σ’ αυτή την πρακτική προκειμένου να αποσαφηνίσουμε κάποια πράγματα που απασχολούν  - και δικαίως κάποιες φορές - τον κάθε ενδιαφερόμενο.  Σε κάθε θέμα και σε κάθε επιστήμη έχουν προκύψει, ερωτήματα, θέσεις, αντιθέσεις, θέματα ηθικής και δεοντολογίας, ερμηνείες, και παρερμηνείες. 

FAQ 1:  ΜΕ το NLP μπορείς να κάνεις τα πάντα και να βρίσκεις λύση σε όλα τα προβλήματα.


Υπάρχουν άνθρωποι που καταφέρνουν να κάνουν απίθανα πράγματα. Και τους θαυμάζουμε για αυτό ή απορούμε πώς.   Ποτέ όμως δεν άκουσαν για NLP ούτε έμαθαν NLP. Αν δε τους ρωτήσεις τι έκαναν και πώς, ούτε το έχουν σκεφτεί, ούτε  ξέρουν να το περιγράψουν. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχετε ανοίξει αυτή την ιστοσελίδα και αναζητάτε πληροφορίες και διαβάζετε, σημαίνει ότι έχετε αποκτήσει δυνατότητες αντίληψης, το μάτι σας είναι εξασκημένο και απορροφά την πληροφορία, έχετε αποκτήσει εμπειρίες, και διαθέτετε θέληση που σας επιτρέπει να εντοπίζετε τα πράγματα που επιδιώκετε.  Αυτό σημαίνει ότι κάτι κάνετε τώρα που δουλεύει για σας πολύ καλά.  Με άλλα λόγια υιοθετείτε μια σειρά βημάτων και τακτικών, οργανώνετε τα σκέψη σας και τη διάθεση, προκειμένου να φτάσετε στο αποτέλεσμα που θέλετε. Το NLP περιγράφει ακριβώς αυτό.  Μία ακολουθία βημάτων με τα οποία κάποιος μπορεί να παρακολουθεί και να καταλάβει τι γίνεται. Η λύση μιας εξίσωσης βρίσκεται μες την εξίσωση μας έλεγαν στο σχολείο. Τι κάνουν λοιπόν αυτοί που καταφέρνουν τα αποτελέσματα που θέλουν;

 Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. Και η καλύτερη πηγή πληροφόρησης για έναν άνθρωπο είναι η ίδια του η συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι το  NLP μας δίνει τη δυνατότητα με τις τεχνικές του να παρατηρούμε και να επεξεργαζόμαστε την πληροφορία που μας διατίθεται ώστε να μπορούμε να ανατροφοδοτήσουμε (feedback) το σύστημα και να φέρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Και μιλώντας για σύστημα εννοούμε είτε να ανατροφοδοτήσουμε το δικό μας σύστημα ώστε να βελτιώσουμε κάποιες συμπεριφορές μας που ίσως δεν βολεύουν, ή να ανατροφοδοτήσουμε το σύστημα κάποιου άλλου ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία στις ανάγκες τους και στο σκεπτικό τους.

FAQ 2:  Με το NLP δεν θα ξανα-αισθανθώ άσχημα και θα είμαι ευτυχισμένος.


Υπάρχουν τα εξής θέματα σ αυτή την πρόταση. Κάτι γίνεται που ενοχλεί (απευκταίο), μια κατάσταση επιθυμητή (ευκταίο) και η αναζήτηση τρόπου επίλυσης (NLP).  Τα συναισθήματα είναι αισθήσεις στο σώμα που δηλώνουν ότι κάτι συμβαίνει.  Για παράδειγμα άσχημα μπορεί να αισθανόμαστε και γιατί μας πονάει το στομάχι.  Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός  ενεργοποιεί ένα μηχανισμό για να μιλήσει μαζί μας και μας προειδοποιεί για να σκεφτούμε και να το χειριστούμε έγκαιρα. Το να νιώθει επομένως κάποιος  "άσχημα" ή άγχος δεν είναι πάντα αρνητικό, αλλά μπορεί να αποτελεί και κώδωνα κινδύνου του οργανισμού μας για να μας προστατέψει από κάτι.  

Τα συναισθήματα λοιπόν έρχονται, φεύγουν και μπορούν να επανέλθουν γιατί ο άνθρωπος είναι ζωντανός οργανισμός και κινείται σε ένα περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα. 

 Υπάρχουν πολλές τεχνικές του NLP που βοηθούν κάποιον να δει πώς αισθάνεται, τι σκέφτεται και πως μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιδρά.  Όχι όμως να πάψει να αισθάνεται.  Το να θυμώνει κάποιος δεν είναι ανεπιθύμητο πάντα, γιατί διαφορετικά μπορεί να γίνεται θύμα διαρκώς.  Η αδυναμία διαχείρισης του θυμού είναι ανεπιθύμητη, όχι ο ίδιος ο θυμός.  Μπορεί επομένως κάποιος να δημιουργήσει επιλογές στον τρόπο που χειρίζεσαι τα ανεπιθύμητα συναισθήματα.

Αυτό σημαίνει το εξής. Ας πάρουμε για παράδειγμα την φράση «αισθάνομαι άσχημα» και ενόσω θα περιγράφω διάφορες σκέψεις αναρωτηθείτε τι γίνεται μέσα μας και πώς αισθάνεστε.

«Αισθάνομαι άσχημα»   - Ειμαι πολύ χάλια. Δεν μπορώ.

«Αισθάνομαι άσχημα»  - Όλα σε μένα συμβαίνουν. Δεν αντέχω.

«Αισθάνομαι άσχημα»  - Δεν ξέρω. Εχω πρόβλημα.

«Αισθάνομαι άσχημα»  - Ασχημο αυτό.

«Αισθάνομαι άσχημα»  - Πώς τα κατάφερα πάλι.

«Αισθάνομαι άσχημα».  - ΟΚ. Τι κάνω.

FAQ 3:  Με το NLP μπορείς να ελέγξεις και να αλλάξεις τους άλλους.


Ακούγεται περίεργα.  Σε ένα από τα πράγματα που συμφωνούν οι Bandler και Grinder είναι ότι πολλά πράγματα τα κάνουμε από συνήθεια και αυτόματα και χωρίς να το παίρνουμε είδηση (ασυνείδητα).  Συνειδητοποιούμε όμως τι κάναμε και τι δεν δούλεψε στο τέλος της ημέρας και ίσως όταν είναι πλέον αργά.

 Είναι πιο εύκολο να ξεκινήσει κάποιος να συνειδητοποιεί πράγματα για τον εαυτό του πρώτα. Γιατί να μην θέλουμε να δούμε από τι κατευθύνεται η δική μας συμπεριφορά και πώς μπορούμε να την επηρεάσουμε, να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και να αναδιοργανώσουμε τις ενέργειές μας;

Δηλαδή, μπορούμε να ελέγξουμε πώς επηρεάζεται η συμπεριφορά του άλλου αλλάζοντας τη δική μας.  Με άλλα λόγια, συνειδητοποιώντας και αλλάζοντας (ρυθμίζοντας, προσαρμόζοντας ανάλογα) πράγματα στον εαυτό μας είναι σαν να «προσκαλούμε» την άλλη πλευρά σε μια νέα εμπειρία και παρακολουθούμε πώς την αποδέχεται και ακολουθεί ή όχι.  Είτε ακολουθεί είτε όχι είναι εξαιρετική πληροφόρηση (feedback), η οποία μπορεί να μας καθοδηγήσει να πάρουμε αποφάσεις για το αν και πώς αλλιώς να προχωρήσουμε.

Το μυαλό του ανθρώπου έχει πληθώρα δυνατοτήτων και εκπληκτική ικανότητα να μαθαίνει, να επεξεργάζεται δεδομένα και νέες επιλογές, και να αναπτύσσεται.  Το NLP προσφέρει έδαφος για παρατήρηση και για τη δια βίου εκπαίδευσή του. 

 Τα συναισθήματα είναι συναισθήματα.  Το θέμα είναι πώς επιλέγω να τα χειριστώ και τι θέλω να προκύψει στη συνέχεια. Κατά τους Carl Jung και Fritz Perls ισχύει το εξής. «Σε ότι ανθίστασαι επιμένει.  Αλλά ότι αποδέχεσαι, ξεθυμαίνει». 

FAQ4:  Τι σχέση έχει το NLP με θρησκεία.


Καμία απολύτως. Όταν βγαίνουν οι ανακοινώσεις για την διεξαγωγή των προγραμμάτων NLP, οι ενδιαφερόμενοι παίρνουν τηλέφωνο και ζητούν διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται ξεκάθαρα για τεχνικές που μπορούν να τις εφαρμόσουν στη δουλειά τους ή στην προσωπική τους ζωή, ότι δεν έχει σχέση με διαλογισμό και άλλα εναλλακτικά «new age» σχήματα.  Το NLP απαρτίζεται από ένα σύνολο τεχνικών που σε βοηθάει συνειδητά να παρατηρήσεις μέσα σου τι γίνεται, τι κάνεις, πως αισθάνεσαι, πως σκέφτεσαι και πώς μπορεί και επηρεάζεται η συμπεριφορά σου.  Το πιο παραδοσιακό παράδειγμα το οποίο μπορώ να σκεφτώ είναι αυτό με το μισοάδειο ή μισογεμάτο ποτήρι.  Άλλα στοιχεία παρατηρεί κάποιος και δίνει σημασία όταν σκέφτεται το ποτήρι μισογεμάτο και σε άλλα εστιάζει κάποιος που σκέφτεται το ποτήρι μισοάδειο.

 Στις μέρες μας διακινούνται από στόμα σε στόμα από βιβλίο σε βιβλίο σε κάθε πηγή πληροφόρησης, οι λέξεις αυτοπεποίθηση, ενθουσιασμός, πίστη, και παραπέμπουν στη δημιουργία περιβάλλοντος και διάθεσης εγρήγορσης που βοηθά να σκεφτόμαστε με συγκεκριμένο τρόπο και να πετυχαίνουμε αυτό που θέλουμε.  Με αυτό το συλλογισμό το NLP βοηθάει να ανακαλύψεις μέσα σου την δύναμη που θα σε οδηγήσει. Η πίστη για παράδειγμα κάποιων ανθρώπων στα σύμβολα της θρησκείας τους δίνει δύναμη και κουράγιο να προχωρήσουν, τους βοηθάει να σκεφτούν και τους καθοδηγεί ώστε να κάνουν εκείνο τα βήματα που θα τους φέρουν πιο κοντά σ αυτό που θέλουν και επιδιώκουν.  Για κάποιους άλλους το να ξέρουν ακριβώς τι θέλουν, το στόχο τους, να τον πιστεύουν ακράδαντα ώστε να μπορούν να δουν το τελικό αποτέλεσμα, το να ξεκαθαρίζουν στο μυαλό τους τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν είναι τα κλειδιά τους για να τα καταφέρουν και τους βοηθά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να πετύχουν.  Μία βασική αρχή του NLP είναι «Σεβασμός στον τρόπο που έχει πλάσει και αντιλαμβάνεται κάποιος καλύτερα τον κόσμο του». 

FAQ 5:  Το NLP είναι μοντέλο θεραπείας που μπορώ να εξασκήσω σαν επάγγελμα.

Θα προχωρήσω κατευθείαν στο γιατί δεν είναι.  Οι δημιουργοί του NLP Bandler και Grinder, ανέπτυξαν τις τεχνικές χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία της αποτύπωσης προτύπων  (modeling).  Παρατήρησαν δηλαδή και αποκωδικοποίησαν την συμπεριφορά ανθρώπων με βάση την αποτελεσματικότητα στη δουλειά τους. Οι πρώτοι τους οποίους παρατήρησαν ήταν διάσημοι ψυχοθεραπευτές οι οποίοι είχαν να επιδείξουν εξαιρετικά στοιχεία στην προσέγγιση, στην δημιουργία αποδοχής από τους πελάτες τους, στην παρατήρηση και στη διάθεση για ευελιξία,  χαρακτηριστικά τα οποία οδηγούσαν στο να τους πείθουν να θέλουν να κάνουν αλλαγές με πολύ καλά αποτελέσματα.  Στη συνέχεια ακολούθησε η μελέτη συμπεριφορών αποτελεσματικών ανθρώπων σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.  Η γενική διαπίστωση ήταν ότι τα όλα αυτά τα άτομα (πρότυπα /μοντέλα) συγκέντρωναν κοινά χαρακτηριστικά και διέθεταν τεχνικές και μεθοδολογίες προσέγγισης θεμάτων και καταστάσεων οι οποίες έχουν ευρεία αποδοχή και εφαρμογή στη σφαίρα της επικοινωνίας και της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Έτσι ο καθένας ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται μπορεί να εφαρμόσει και να εξειδικεύσει τις τεχνικές του ώστε να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Χρειάζεται δε να έχει το αντίστοιχο ακαδημαϊκό υπόβαθρο και να διαθέτει τα απαραίτητα διαπιστευτήρια πρώτα.   Το να μελετήσει και να εξειδικευτεί κάποιος στις εφαρμογές του NLP δεν τον καθιστά ψυχολόγο, γιατρό, marketeer, καθηγητή.  Ένας ψυχολόγος όμως μπορεί να εκπαιδευτεί και να εφαρμόσει άμεσα τις τεχνικές του NLP με τους πελάτες του. Ένας εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει τις τεχνικές NLP προκειμένου να βοηθήσει τους μαθητές του να εξασκήσουν την αντιληπτικότητα τους, την ευελιξία της σκέψης τους.   Ένας πωλητής μπορεί να επιλέγει από το ρεπερτόριό των τεχνικών του το NLP για να έχει καλύτερα αποτελέσματα στην προσέγγιση και την εξυπηρέτηση των πελατών του.  Κάποιος που ασχολείται με τον αθλητισμό μπορεί να βελτιώσει τις τεχνικές του συνδυάζοντας τες με το σύστημα NLP. 
Ο καθένας μας μπορεί να υιοθετήσει τις προσεγγίσεις του και να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί.

FAQ 6: Αν μάθω NLP μέσα από βιβλία και διάφορες οπτικοαουστικές μεθόδους, μπορώ να το εξασκήσω και να το εφαρμόσω.

Ναι μπορεί κάποιος να αποκτήσει πολύ καλή γνώση χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους. Πριν 10 χρόνια περίπου ξεκινούσα τα προγράμματα μας κάνοντας την εξής ερώτηση.  «Πόσοι από εσάς έχουν ακούσει για το NLP;» Τώρα ξεκινώ τα προγράμματα ρωτώντας «Τι ξέρετε για το NLP;»  Ηδη υπάρχει εξαιρετικά μεγάλος όγκος πληροφόρησης και στο διαδίκτυο πλέον καθώς και διάφορες χρήσεις και προσεγγίσεις του θέματος.

Στην εισαγωγή και το κλείσιμο του βιβλίου μου «NLP – η απομυθοποίηση» ξεδιπλώνω το γιατί και αναλύω το πώς ξεκίνησα να γράφω αυτό το βιβλίο. Το NLP είναι ένα σύστημα το οποίο περιγράφει τη φύση της ανθρώπινης συμπεριφοράς το δυναμικό και τις δυνατότητες που προσφέρει.  Αρα to NLP προϋποθέτει επαφή με την ανθρώπινη φύση για να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες.  Και που βρίσκεται καλύτερο πεδίο μελέτης από τον κόσμο γύρω μας; Χρειάζεται απλώς διάθεση να βγει κάποιος έξω από τα βιβλία και να αρχίσει να παρατηρεί , να δοκιμάσει να κάνει πράγματα πριν αποφασίσει τι πραγματικά μπορεί να πετύχει χρησιμοποιώντας τις τεχνικές.

Λέγοντας αυτό δεν εννοώ απαραίτητα να παρακολουθήσει κάποιος ένα πρόγραμμα NLP πρώτα για να δει τι γίνεται και πως. Κάθε μέρα δημιουργούνται απίθανες ευκαιρίες για να δούμε το σενάριο που διαβάσαμε να παίζεται στη σκηνή και να διασκεδάσουμε παρατηρώντας τι γίνεται, τι λέγεται, πώς εκφράζεται και τι αντιδράσεις προκαλούνται.

Τα βιβλία είναι σαν ένας καλός «χάρτης» που απεικονίζει μια περιοχή. Δεν είναι όμως η περιοχή την οποία μπορούμε να επισκεφτούμε, να γευτούμε, να ανακαλύψουμε τις μυρωδιές της, να παρατηρήσουμε τους ανθρώπους της, να ακούσουμε τους ήχους της, να αποκτήσουμε αίσθηση του τρόπου ζωής εκεί. Εκτός κι αν κάποιος έχει τη διάθεση και πάρει απόφαση να δοκιμάσει τι λειτουργεί και πως και τι απ’ όλα αυτά κάνει, τότε μόνο μπορούμε να μιλήσουμε για εφαρμογή και αποτελεσματικότητα. 

FAQ 7: Λέγεται ότι το NLP προσφέρει έδαφος για κακόβουλη χρήση (manipulative)

Επειδή οι δυνατότητες αυτού του μοντέλου είναι απεριόριστες προσφέροντας υλικό που οι άνθρωποι μπορούν να αξιοποιήσουν για να σκεφτούν επιλογές που θα τους φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα γεμίζοντας τους με, επιτυχία, ικανοποίηση και ευτυχία, υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν επιδιώξει να το χρησιμοποιήσουν με σκοπό να χαλιναγωγήσουν και να επιβληθούν στη σκέψη κάποιου άλλου.  Αρα δεν είναι θέμα NLP αλλά διαθέσεων μιας κατηγορίας ανθρώπων που επιβουλεύονται την αξία και χρησιμότητά του. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τόσο οι δημιουργοί του NLP όσο και οι επίγονοί τους αρνήθηκαν να πιστοποιήσουν επειδή εν γένει συμπεριφορά και οι προθέσεις των ατόμων αυτών παρέπεμπαν σε ανήθικη και δόλια χρήση και κακομεταχείριση αυτών των τεχνικών προς ίδιον όφελος.

Ένα άλλο από τα πλεονεκτήματα αυτού του μοντέλου είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αναγνωρίζουν πότε και πώς να προστατευθούν από κακόβουλες επιδιώξεις ατόμων.

Είπαν για εμάς


Παρακαλώ συμπληρώστε την φόρμα

* Κάντε την πρόσθεση